stora jorden stalo-tomter

på bastunäsfjället på gränsen mellan jämtland och västerbotten. skall det vara en renkalv i naturlig storlek av silver nergrävd.finns omtalad i en bok, kommer inte ihåg vad den heter. det skall finnas nåt som kallas Stora Jorden. en klosterruin på fjället i jämtlands norra fjälltrakter/västerbotten, det var till för vandrare över till norge. finns ochså omskriven. min farfar berättade en gammal sägen han hört. en jägare med pil och båge var ute och jagade på fjället, han sköt en pil efter en hare. pilen for in i en buske, och det klang till. han gick dit och hittade en kyrkklocka i busken. då blev han rädd och for därifrån……………………..det finns även en del Stalotomter i jämtland västerbotten= bygda vallar på kalfjället…även så är lappsägnen om stalo-folket intressant………..finns för övrigt en by i vilhelmina som heter stalon

http://sv.wikipedia.org/wiki/Stalotomt

har nyss pratat med en same om en stalotomt i närheten,ska undersöka den åt sommaren

Stalotomter

Samisk byggnadslämning i fjällmiljö, kan bestå av lämningarna efter stora runda eller ovala hyddkonstruktioner. Golvytan är (till skillnad från kåtan) försänkt och omges av en låg, uppbyggd jordvall, i mitten finns en stensatt härd. Undersökningar har visat att stalotomter förekommer från 500 e Kr och in i nyare tid. Se även kåta.

Flygbild över stalotomter i Remdalen, Vilhelmina sn.

Remdalen i Vilhelmina kommun, ett av länets Riksintressen. En samisk kulturmiljö med lämningar efter äldre visten och stalotomter, från perioden 500–1500. På flygfotot syns stalotomternas vallar tydligt.

enligt samiska sägner så var stalo-folket jättar, och hade stål klädnad

sommaren.

Annonser

3 thoughts on “stora jorden stalo-tomter

  1. I svenska Wikipedia står inget om att stalo-folket skulle vara ett folk av jättar, klädda i stål. Kan du länka till någon källa, som berättar denna samiska legend, kajmal?

    I mina ögon påminner den sortens samiska sägner om tro på troll och annat oknytt. Det uppkommer alltid folktro av allsköns slag kring det okända och gåtfulla.

    Oavsett om hittar någon referens (digital sådan eller på papper), så umndrar förstås jag: Vad tror du själv om stalofynden? Har de mänskligt ursprung eller är aliens inblandade?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s